БДЖ опитва да разсрочи дълговете си

Билетите се вдигат с 5% за бързите и експресните влакове, обяви изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тази седмица имаме среща с банките-кредитори. Може би ще минем на варианта 10-годишно разсрочване на дълговете, което ще ни даде глътка въздух във времето. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. Той обясни, че предприятието продължава да има сериозни финансови проблеми и това разсрочване ще позволи хем да могат да се погасяват заемите, хем да се ремонтира подвижния състав.

Относно увеличението на билетите, Кръстев потвърди, че то ще е с 5% и ще засегне бързите и експресните влакове. Заложили сме ги тези 5%, защото цените не са променяни две години", каза той.

"Проверката за безопасността на влаковете тече в пълна сила на цялата територия на страната от понеделник и ще приключи на 15 ноември. Колегите са командировани в цялата страна по различни направления", каза още шефът на холдинга. Той обясни, че ще бъде проверен целият подвижен състав на БДЖ, ремонтните бази и оборудването, като ще се следи и спазването на технологичния процес. Последната такава мащабна проверка е правена през 2010 г. Целта на настоящата е анализ на материалното състояние на дружеството.

Кръстев потвърди, че на 15 декември ще влезе в сила новото разписание, като се очаква увеличение на броя влакове, спирките и гарите, на които ще спират бързите и експресни влакове.


Подкрепи Economic.bg