БДЖ спира безплатното пътуване за служителите си

От догодина железничарите ще имат право само на 4 качвания гратис в свободното си време

256 ~ 1 мин. четене

Служителите на железницата се прощават с привилегията да пътуват безплатно с влак от 1 януари догодина. Решението вече е официално публикувано на сайта на БДЖ „Пътнически превози".

Железничарите ще пътуват както и досега – безплатно преди, по време и след работа. От догодина обаче в свободното си време ще имат право само на четири пътувания гратис, в останалите случаи ще си плащат, макар и наполовина.

Ограничения в безплатното пътуване ще усетят и близките на железничарите. Най-ощетени обаче ще останат пенсионерите. Иван Иванов, който е работил 34 години като вагоноописвач. От 1 януари той ще пътува безплатно само два пъти в годината.

Изненадващо действащи железничари се обявиха срещу привилегиите след напускане на системата, въпреки че, ако бъде въведена, след време рестрикцията ще ощети и тях. Според БДЖ, системата губи годишно по 250 млн. лева от безплатни пътувания.

Орязването на безплатните карти за железничарите вече е предизвикало сериозно напрежение сред служителите в системата, коментираха пред бТВ от синдикатите. Дали ще има стачки обаче ще стане ясно след 24 октомври, когато ще се събере ръководството на железничарския синдикат.

Подкрепи Economic.bg