BP иска да си спести 3.4 млрд. долара

Британската енергийна компания търси начин да намали наложената от съда глоба в размер на 7.8 млрд. долара

3599 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британската енергийна компания BP търси начин да намали с 3.4 млрд. долара глобата, която й беше наложена заради петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г., предаде Bloomberg. През декември компанията постигна споразумение със съда да плати 7.8 млрд. долара, с които да удовлетвори над 100 хил. иска.

Цялата сума за погасяване на щетите обаче надхвърля 20 млрд. долара. За да набави средствата BP трябваше да разпродава разрешителни за проучване и добив, както и други активи.

Все пак компанията приветства скорошното споразумение, като обяви, че сделката урежда напълно основните икономически и материални вреди, причинени от разлива. "Решението на съда е още една стъпка напред към изпълнението на ангажимента на компанията за решаването на икономическите и екологичните последици от разлива в Мексиканския залив", е становището на BP.

Аварията на петролна сонда Deepwater Horizon се превърна в една от най-големите екологични катастрофи, след като във водите на Мексиканския залив изтекоха над хиляда тона петрол. По време на инцидента загинаха 11 души, а други 17 пострадаха, предаде Риа Новости. Петролното петно доведе до нарушения в екосистемите на щатите Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида и Тексас.

Подкрепи Economic.bg