BP увеличава дивидента за акционерите

Петролната компания ще увеличи с 12.5% сумата до 9 цента на акция

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британската петролна компания BP реши отново да увеличи дивидента, който ще получат акционерите през 2013 г. Компанията обяви, че увеличава сумата с 12.5% до 9 цента на акция. Това е второто увеличение след петролният разлив в Мексиканския залив, причинен от компанията през 2010 г.

През третото тримесечие на 2012 г. BP отчете печалба от 5.2 млрд. долара при 5.5 млрд. долара година по-рано. Компанията отчита свиване на бизнеса, по-малко производство и по-ниски цени на петрола, но е увеличила ефективността си. Маржът на печалбата от преработката на суровината се е увеличил, както се е увеличил и капацитетът на рафинериите.

Заради това компанията успя да надхвърли анализаторските прогнози за печалбата. Очакванията бяха за 4.1 млрд. долара за третото тримесечие, които се основаваха основно на по-слабото второ тримесечие, през което бяха спечелени чисто 3.7 млрд. долара.

"Това са доста силни цифри", коментира Осуалд Клинт, анализатор в Bernstein. "Те успяха да вдигнат маржа при рафинирането, което е и причината за силните резултати през третото тримесечие", добавя той.

BP продължава разговорите с Правосъдното министерство на САЩ и регулаторните органи за постигане на извънсъдебно споразумение около петролния разлив в Мексиканския залив. Въпреки спекулациите, че компанията е близо до споразумение, засега то не е официално факт.

Коментари: 0