БСК предлагат електронна трудова книжка

Пакет от 28 мерки обявиха от организацията

Снимка: БСК

308 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

В писмо до вицепремиера Даниела Бобева, относно Третия пакет за намаляване на административната тежест, БСК представи набор от 28 мерки. Организацията предлага работодателите да могат да назначават 15-годишни, да се регламентира възможността за трансфер на работници между фирмите и да се въведе електронна трудова книжка.

Намаляването на минималната възраст за наемане на работа ще позволи въвеждането на т.н. дуална система, както и по-лесната интеграция на младежи отпаднали от училище. „Трансферът на служители ще направи по-адаптивни както работодателите, така и заетите, в условията на продължаваща криза и висока безработица”, се казва в мотивите към предложението.

Сред предложенията на камарата е премахването на класа „прослужено време“ и връщане на възможността за прекратяване на трудовите договори на работници в пенсионна възраст.

Работодателската организация предлага още разширяване на обхвата на срочните трудови договори, чрез увеличаване на максималната продължителност и поредност на неговото използване. Мотив за това предложение е слабото разпространение на гъвкави трудови договори, което ограничава алтернативите за трудова заетост и достъпа до пазара на труда.

БСК отново припомня за предложенията си да отпаднат ограничената имуществена отговорност на работниците, както и заплащането от страна на работодателите на първите три дни от отпуска по болест. „Работодателят не притежава правни възможности, компетенции и ресурс, нито е необходимо да ги придобива, с цел упражняване на специфичен контрол върху издаването на болничните листове”, се казва в позицията на Камарата.

Коментари: 0