Башар Асад: Ал Кайда стои зад сирийската криза

Ако народът не ме иска повече, няма да се кандидатирам, уверява той

68 ~ 1 мин. четене

Сирийският президент Башар ал Асад заяви в интервю за германското списание „Шпигел”, че няма да преговаря с бунтовниците, докато те не сложат оръжие, и каза, че най-силният му съюзник - Русия, повече от всякога подкрепя правителството му, съобщава Reuters.

Асад казва, че американският президент Барак Обама „няма и намек за доказателство”, че сирийското правителство е използвало химически оръжия. „Той няма какво да предложи, освен лъжи”, заявява сирийският президент, говорейки за Обама.

Той добавя, че не се страхува за съдбата си и затова и той, и семейството му са останали в Дамаск през тези две и половина години на конфликта. Асад заявява, че сирийците го подкрепят, виждайки опустошението, причинено от бунтовниците.

В Сирия ще има президентски избори два месеца преди изтичането на мандата му през август догодина, казва Асад и добавя, че още не е решил дали да се кандидатира. Ако народът не ме иска повече, няма да се кандидатирам, уверява той.

Асад признава, че правителството му вероятно е допуснало грешка, когато в началото жестоко е потушавало недоволството, но добавя, че държи на решението си „да се бори с тероризма, за да защити страната си”.

Повтаря познатото си становище, че сирийската криза е предизвикана от външни сили и по-специално от бойци на Ал Кайда, говори за финансовата помощ на Саудитска Арабия и Катар, за логистичната подкрепа от страна на Турция, благодарение на които, както казва, конфликтът продължава.

Подкрепи Economic.bg