Бензинът в България най-евтин в ЕС

Горивото се търгува средно на 1.274 евро

Автор: Божидара Иванова

Бензинът в България е най-евтин в Европейския съюз (ЕС). Не се очаква и повишение на цента му. Това съобщиха от Балканската и Черноморската петролна асоциация, цитирани от "Новинар".

През последните месеци цената на най-масовото гориво А95 в страната се понижи средно на 1.274 евро. Така България изпревари Полша, която в последно време бе лидер по евтино гориво (литър се търгува за 1.283 евро), показват данни на европейския енергиен портал energy.eu.

От петролната асоциация обясняват ниските цени с ниския акциз и ДДС, като стойността се формира от три компонента - цените на рафинериите, данъците, акцизите и ДДС, както и от цените на бензиностанциите, които се определят на търговски принцип.

Първият компонент се влия от натиска на пазара и не се предвижда увеличение. Вторият се определя от държавата и за момента няма промяна. Третият също няма индикация за повишение, допълват експертите.

От българската петролна и газова асоциация предупреждават, че е възможно поскъпване на горивата в световен мащаб, което се случва всяка година заради високото потребление през лятото.

За разлика от България, в Румъния бензинът е с по-скъп с близо 14%. Литър гориво излиза 1.412 евро. За сметка на това дизелът у нас е с около 2 на сто повече от бензина (1.294 евро за литър). Експертите обясняват високата цена на дизела у нас с високия марж на печалбата на родната петролна индустрия. Той е по-скъп в още няколко страни - Чехия, Унгария, Румъния и Великобритания.

Коментари: 0