Берлускони иска скорошни избори в Италия

„Единственият начин да продължим е напред е чрез изборите възможно най-скоро”, заяви той, малко след като оттегли подкрепата си за коалиционния кабинет

140 ~ 1 мин. четене

Силвио Берлускони, лидер на основната дясноцентристка партия в Италия, призова за нови избори "възможно най-скоро" след като самият той оттегли подкрепата си за кабинета и накара петимата си министри да подадат оставка от коалиционно правителство, което сформира с премиера Енрико Лета през април миналата година, съобщава Financial Times.

"Единственият начин да продължим е напред е чрез изборите възможно най-скоро. Всички проучвания на общественото мнение показват, че ние ще спечелим", заяви Берлускони, като поясни, че не се чувства твърде уморен, въпреки възрастта си.  Берлускони заяви още, че решението му да поиска оставките на министрите си е "трудно и непопулярно".

Междувременно президентът на Италия заяви, че обмисля редица възможности за излизане от политическата криза. Джорджо Наполитано намекна, че ще положи усилия за формиране на нова коалиция без предсрочни избори. Наполитано заяви днес, че парламентът ще бъде разпуснат само в случай на липса на други алтернативи. „Традиционно се предвижда президентът на страната да разпусне парламента само тогава, когато няма възможност да се запази мнозинството и кабинетът на министрите", каза Наполитано.

В разгара на дебатите за отнемането на сенаторските права на Берлускони във връзка с осъждането му през август за данъчни измами, бившият премиер обяви, че оттегля подкрепата си за правителството на Енрико Лета.

Лявоцентристкият премиер, който се бореше да запази коалицията обединена в продължение на месеци, пълни с напрежение и заплахи, определи хода на Берлускони като „неразумен и безотговорен". По-рано той поиска от парламента да изрази подкрепа за правителството следващата седмица.

Подкрепи Economic.bg