Без строителството в Морската градина във Варна

Гласуват Общия устройствен план на града с корекции

Общият устройствен план на Варна ще бъде гласуван с корекции, гарантиращи пълната забрана за строителство в Морската и Ботаническата градини. Това е решено по време на консултации с премиера, вицепремиерите и ресорния министър, съобщи в кулоарите на община Варна председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Иван Портних.

По този начин Морската и Ботаническата градини ще бъдат запазени в 25-годишния период на действие на Общия устройствен план, предаде Дарик.

Междувременно днес стотици варненци се събраха пред сградата на общината в града в знак на протест срещу възможността Морската градина да бъде застроена.

Става въпрос за над 62% от Морската градина. Според Славена Панайотова, председател на гражданското сдружение „Варна диша”, в окончателния вариант на плана се предвиждат отделни петна за застрояване. Опасенията са, че част от градината ще се превърне в жилищен квартал.

Вчера над 1000 души се събраха в центъра на Варна, пред сградата на общината, за да протестират срещу застрояването в района.

Коментари: 0