Безработицата в Испания постави нов рекорд

В края на четвъртото тримесечие хората без работа са близо 6 млн. души

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Безработицата в Испания е достигнала най-високото си равнище от 1976 г. насам, когато започва да се води статистика в страната. Данните на испанския статистически институт показват, че в края на четвъртото тримесечие безработните са 5.97 млн. души, което е 26.02% от икономически активното население.

В края на третото тримесечие статистиката показа 25.01% безработица, което също беше рекорд за страната. В края на 2011 г., когато настоящият премиер Мариано Рахой дойде на власт, без работа бяха 5.27 млн. души. Това означа, че в първата година от своя мандат, икономиката е загубила още 700 хил. работни места.

През 2012 г. средно на ден без работа са оставали 1 900 души. Според икономисти негативната тенденция ще продължи и през 20133 г., като създаването на нови работни места е малко вероятно. Икономиката на страната влезе във втора поредна рецесия, а правителството трябва да налага строги мерки за ограничаване на разходите, които допълнително поставят под натиск пазара на труда.

"Правителството очаква пазарът на труда да се свие с 0.5% през тази година, но това е доста оптимистична прогноза", коментира за Bloomberg Джонатан Лойнс, главен икономист за Европа в Capital Economics. "Очакваме спадът да е с 2.5% заради негативните новини през последните тримесечия", добавя той.

Официалната статистика показва, че младежката безработица в страната е вече над 60%.

Подкрепи Economic.bg