„Би Ейч Еър“ ще лети от България до Ирак

Споразумението е подписано още през 1966 г.

Снимка: wikipedia

448 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Основаната през 2000 г. и извършваща дейност от 2002 г. авиокомпания "Би Ейч Еър" (BH Air) ще изпълнява полети между България и Ирак. Авиокомпанията беше определена за превозвач по дестинацията по време на днешното заседание на правителството. Кабинетът упълномощи BH Air да лети по договорените маршрути съгласно Спогодбата за въздушен транспорт между правителството на Народна република България и правителството на република Ирак, подписана на 15 ноември 1966 г. в София.

Решението е прието на основание чл. 4, ал. 1 от  Спогодбата за въздушен транспорт между правителството на Народна република България и правителството на република Ирак и във връзка с чл. 21, ал. 1 от Наредба № 847 от 15 януари 2010 г. за въвеждане на национална процедура за достъп до пазара на въздушни превозвачи на Общността, установени в Република България, по въздушни линии, договорени съгласно международни договори на България с държави извън Европейския съюз (ЕС).

Очакваните резултати от приемане на решението са свързани основно с реализацията на търговските права на България, придобити от участието й в международната система на въздушните превози. Назначаването на български въздушен превозвач на авиационния пазар България - Ирак ще допринесе за увеличаване на пътникопотока от/за България, което създава условия за увеличаване предлагането на капацитет по съществуващите редовни линии, откриване на нови редовни линии от/до България, увеличаване приходите от превоз на пътници и товари, засилване на търговско-икономическите връзки и стокообмен с Ирак.

Подкрепи Economic.bg