Бил Гейтс: Ctrl-Alt-Del беше грешка

Съоснователят на Microsoft призна, че клавишната комбинация е създадена заради IBM

3680 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Създаването на клавишната комбинация "Ctrl-Alt-Del", която позволява на потребителите на Windows да се логнат в системата и да отворят Task Manager-а, е било грешка. В интервю за Харвард съоснователят на компанията Бил Гейтс обяснява, че първоначалната идея е била да има един бутон за тази цел, но тогавашният лидер при персоналните компютри - IBM е отказал да отдели такъв бутон на клавиатурите си.

"Можехме да имаме само един бутон, но момчетата, които правиха дизайна на клавиатурите на IBM, не пожелаха да ни дадат този бутон", обясни Гейтс.

Комбинацията от трита бутона е била създадена от Дейвид Брадли, който по това време е бил дизайнер в IBM. Неговата идея е била тази комбинация да се използва единствено за рестартиране на компютъра. В скорошно интервю за CNET Брадли заяви, че не знае защо Бил Гейтс е решил да използва "Ctrl-Alt-Del" за логване в системата. "Предполагам, че това има смисъл за тях", добави той.

И въпреки че комбинацията е създадена без особено желание от страна на Microsoft, тя съществува във всички версии на Windows. Вероятно използването на трита бутона ще се запази още доста време, тъй като те са станали емблематични за операционната система.

Във видеото по-долу можете да видите цялото интервю на Бил Гейтс пред аудитория в Харвард.

Подкрепи Economic.bg