ЕЦБ: Рано е да се спре помощта за еврозоната

Членът на ръководството на банката Йорг Асмусен потвърди ангажимента на ЕЦБ да запази ниския си лихвен процент толкова време, колкото е необходимо

92 ~ 1 мин. четене

Твърде рано е Европейската централна банка да обмисля прекратяване на извънредните си мерки в подкрепа на икономиката на еврозоната, заяви членът на ръководството на банката Йорг Асмусен.

"За нас нещата са ясни, твърде рано е за край на мерките", заяви Асмусен по време на шествие в Берлин. Това обаче, допълни той, не пречи да се мисли по този въпрос "в интелектуален план". Асмусен потвърди ангажимента на ЕЦБ да запази ниския си лихвен процент толкова време, колкото е необходимо.

Заради дълговата, а след това и икономическа криза във валутния съюз, ЕЦБ взе мерки в подкрепа на еврозоната, включително чрез много ниско ниво на основния си лихвен процент, големи заеми за банките и обещания за закупуване на толкова държавен дълг на изпадналите в нужда държави-членки, колкото е необходимо.

Американският Федерален резерв също подкрепя от месеци икономиката, но съобщи, че иска постепенно да намали закупуването на дълг. Тази перспектива, която все още не е конкретизирана, развълнува пазарите и предизвика въпроси дали примерът ще бъде последван и от европейците.

Йорг Асмусен призова Германия, която в момента се опитва да състави правителство, да положи по-големи усилия за инвестиране, за да укрепи конкурентоспособността си. Той изтъкна, че на германската икономика не достигат инвестиции от 75 милиарда евро годишно - извод, до който стигна в свое неотдавнашно проучване и икономическият институт DIW.

Подкрепи Economic.bg