Бивш трейдър на Deutsche Bank с 17 млн. евро глоба

Британският регулатор планира още санкции за физически лица

3680 ~ 2 мин. четене
Британската комисия за финансов надзор (FCA) е на път да глоби бившият трейдър на Deutsche Bank Кристиан Битар с рекордните 10 млн. паунда ( приблизително 17 млн. евро), съобщава Bloomberg.

Пазарният регулатор е предупредил Битар през последните седмици, че предстои да му бъде наложена глоба за манипулиране на лихвените проценти на междубанковия пазар. Анализатори посочват, че решението за подобно наказание е ясен знак, че регулаторите ще следят за прозрачността и авторитета на пазарите на острова. FCA отдавна е заявила намерението си да бъде безкомпромисна към висшестоящи лица от финансовите институции под надзора ѝ.

Битер може да обжалва наказанието си първо пред вътрешен комитет на регулатора, а при неуспех има право да се обърне и към съдебен състав.

Глобата ще надхвърли досегашната най-висока наложена от FCA на физическо лице - 9,6 млн. долара на Рамешкумар Гоенка. Инвеститорът от Дубай бе санкциониран за манипулиране на фондовия пазар в Лондон. Комисията обяви, че ще наложи финансови наказания на поне още седем други трейдъри, но не посочи тяхната роля в опитите да се контролират стойностите на междубанковите лихви и други бенчмаркови проценти.

По данни на Bloomberg, Битер е бил сред най-високо платените търговци на континента, преди да бъде освободен от Deutsche Bank през декември 2011г. В сътрудничество със свой колега от Barclays, той е манипулирал лихвите за да увеличи стойността на своите сделки. Само с уволнението си, Кристиан Битар е загубил около 40 млн. евро под формата на бонуси.

Само през последните две години най-малко девет финансови институции са били глобени с повече от 6 млрд. щатски долара за манипулиране на Euribor и други основни лихвени проценти. Сред тях са и Deutsche Bank и Barclays. Euribor е основен лихвен процент за инструменти на обща стойност над 360 трилиона долара, включително ипотеки и студентски заеми.
Коментари: 0