Бизнесът и синдикатите подкрепят актуализацията на бюджета

Резерви са били изразени единствено от КРИБ

64 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Синдикатите и работодателите подкрепят предлаганата от кабинета актуализация на бюджета. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък, председателствано от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Единствената точка, която се разгледа на заседанието бе актуализацията на бюджета, която предстои да бъде обсъдена извънредно в петък.

По време на дебата финансовият министър Петър Чобанов обясни, че се търсят начини за събиране на 450 млн. лв., които фирмите дължат на държавата като ДДС, а причините за несъбраните пари са пропуски в събираемостта. Чобанов допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискална политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер.

Социалният му колега Хасан Адемов подчерта, че не е съгласен с презумцията за виновност, че правителството ще изхарчи парите „непрозрачно”. Той обясни, че преводът на думата вето от латински е „забранявам” и сега усещането е, че вместо власт власт да спира, е власт опозиция подпира.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев подкрепи позицията на синдиката, според която актуализацията на „дянковския бюджет” е неизбежна и няма алтернатива. Той припомни, че този бюджет е бил определян многократно от тях като предизборен и в него са отсъствали адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката. Тренчев отказа да коментира ветото на президента, но заяви, че „държавата стремглаво се спуска по нанадолнището”.

От КНСБ заявиха, че не са удовлетворени от социалната част на актуализацията бюджета, тъй като те настояват за увеличаване на минималната работна заплата от октомври с аргумента, че „мандатоносителят БСП пое такъв ангажимент”.

Представителите на бизнеса поискаха по-ясно и точно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи. От КРИБ завиха, че най-важна е информираността и прозрачността, както и е необходимо да има официална статистика за дължимото ДДС.

Подкрепи Economic.bg