Парламентарната комисия отхвърли ветото на президента

Депутатите предлагат на Народното събрание да приеме повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

52 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Парламентарната Комисията по бюджет и финанси единодушно отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Също така депутатите в постоянната Комисия предлагат на Народното събрание да приеме повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

На извънредно заседание утре Народното събрание ще обсъди ветото на президента и ще гласува повторно актуализацията.

Народните представители от трите управляващи партии - БСП и ДПС изразиха мнение, че в мотивите на президента "се съдържат неверни факти и твърдения". От заседанието на парламентарната комисия отсъстваха депутатите от "Атака" И ГЕРБ.

Според председателя на Комисията Йордан Цонев частично вето на Закона за държавния бюджет не може да има. "Вето върху приходите означава вето на целия бюджет, тъй като ако не се приемат приходите, няма да може да се направят и разходите", коментира той.

Освен че отхвърлиха ветото, депутатите взеха решение да има нов заместник-директор в НАП, който директно да отговаря за събираемостта на приходите. Предложението беше на финансовия министър Петър Чобанов.

Подкрепи Economic.bg