Бодигард разкри истината за луксозния живот на Фидел Кастро

Имиджът на "спартанеца" Команданте е ударен от информация за лични яхта, остров и колекция диаманти

Скромност

4070 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бившият бодигард на кубинския лидер Фидел Кастро разруши имиджа му на скромен в бита човек, пише италианският вестник La Stampa.

Откакто дойде на власт преди 50 години, лидерът на кубинската революция живее като феодален княз, пише изданието за разкритията в книгата „Тайният живот на Фидел Кастро”. Екстелохранителят Хуан Рейналдо Санчес, който е пазел Команданте от 17 години като един от най-преданите бодигардове, изпадна в немилост и написа книга за бившия си шеф.

La Stampa припомня, че още през 2006 г. списание Forbes сложи Фидел в топ 10 на най-богатите държавни глави в света. Но той негодуваше и отричаше, като настоваше, че води „спартански начин на живот”.

Сега обаче бившият приближен от охраната разказва истината за кубинския лидер. Италианският вестник пита как сега обикновените кубинци с 30 долара месечна заплата ще реагират на това, че Кастро разполага със суперяхта Aquarama II от анголски дървесни породи. Както и че има частен остров Piedra с делфини, ферми по за развъждане на карибски костенурки и всякакви условия за комфортен и луксозен живот.

Какво има да се каже и за „придворните” жени, родили на Фидел Кастро 9 деца или за огромния палат в Хавана с боулинг на покрива, с баскетболно игрище и медицински център с най-модерна техника.  

Споменава се също така и наличие на бунгала с частен мол отнай-висок клас, както и за англоски диаманти, които Фидел пази в кутии от любимите си пури Cohiba. “Какво мислят за това всички негови бойни другари?”, пита реторично авторът на статията в La Stampa Паоло Манцо.

 Подкрепи Economic.bg