Борисов: Енергийната ефективност може да замести АЕЦ „Белене“

Неразумно е да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд. лв., вместо да се намалят течовете, смята министър-председателят

216 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Енергийната ефективност е алтернативата на производството на електроенергия от атомни електроцентрали. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов по време на днешната работна среща на премиера с австрийския му колега Ервин Прьол. основната тема на разговорите е била развитието на енергетиката и енергийната ефективност, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Борисов отново е изразил категоричната си отрицателна позиция по отношение на изграждането на нова атомна електроцентрала в Белене. "В момента инсталираните мощности у нас са за над 11 000 мегават часа електроенергия. Консумацията ни е 5000 мегават часа, а загубите от енергийна ефективност са за над 1000 мегават часа", посочи премиерът. Той определи като неразумно искането, вместо да се намалят течовете, да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд. лв., каквито са изчисленията на експертите от HSBC. "Тези пари трябва да бъдат взети от някъде. От здравеопазване, образование или инфраструктура?!Не сме съгласни", заяви министър-председателят.

Австрия се е отказала от изграждане на атомни мощности с референдум през 1978 г. В момента се обсъжда и недопускането на възможността за внос на ток, произведен от ядрени централи.

Подкрепи Economic.bg