Борисов да обяви реалните собственици на "Витоша ски"

За това настояват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди, че информацията от последните няколко дни, разпространявана от фирмата собственик на съоръженията на Алеко "Витоша ски" АД, е изопачена и цели за пореден път да манипулира обществеността.

Дългосрочният план на фирмата е да построи нова, по-голяма ски зона в сърцето на Природен парк "Витоша". Природозащитниците настояват Столична община да развали приватизационния договор за лифтовете на Симеоново, Драгалевци, Княжево и Конярника. Те искат също така Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери дали се изпълняват приватизационните договори за лифтовете и влековете над Алеко. Според тях министърът на спорта Свилен Нейков трябва да прекрати договора за наем на влек "Заека", предоставен на Българска федерация ски и оттам на "Витоша ски", а премиерът Бойко Борисов да провери и обяви кои са реалните собственици, които се крият зад офшорната фирма, която притежава "Витоша ски".

Законовото положение на Витоша и терените за ски на Алеко не са се променили с влизането в сила на новия Закон за горите. Пистите в Природен парк Витоша винаги са били държавни, а са публична държавна собственост от 1998 г с приемането на чл.10 ал.1 на Закона за защитените територии.

Наредбата за категоризация на ски пистите е от 2005. Режимът за наемане на ливадите и пасищата в Природен парк Витоша, които са горски територии, ползвани за ски писти, е пренесен непроменен от стария в новия закон за горите.

Това, което се е променило е желанието на една фирма, с неясни собственици, да изнудва софийските туристи, скиори и сноубордисти. Единственото правилно действие в отговор на това изнудване е Столична общинска агенция за приватизацията да прекрати договора за приватизация на съоръженията поради неспазването му. В договора е записано, че фирмата не трябва да променя предмета на дейност, а реално дейност няма", заявяват природозащитниците.

Стъпките, които трябва да се предприемат, според тях, за да могат софиянци да карат ски на Витоша са: Министър Найденов да изпълни законовото си задължение и да определи цени за наема на пистите. Собствениците на лифтове и влекове да сключат договор за наем за площите от Природен парк Витоша, които смятат да обработват. Собствениците на съоръжения да подадат молба до МИЕТ за категоризирането на пистите.

Коментари: 0