Борисов на среща със синдикатите за актуализацията на бюджета

Срещата ще се проведе в сградата на НС с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа"

Автор: Божидара Иванова

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е на среща със синдикатите в парламента, предаде Агенция „Фокус”. В сградата на Народното събрание на площад  „Народно събрание”2, където той и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа” ще обсъдят актуализацията на бюджета.

След срещата му преди седмица със синдикалните лидери, Борисов заяви, че депутатите от партията му се връщат в парламента, за да участват в дискусиите по актуализацията и да представят аргументи срещу нея.

От КНСБ смятат за неотложна актуализацията на бюджета за тази година. Те предлагат социални мерки, които според профсъюза ще възлязат на 121 и 156 млн. лв.  Сред тези мерки са увеличение на минималната работна заплата от 310 на 340 лв. от 1-ви октомври 2013 г., увеличаване на годишната квота на необлагаемите ваучери за работническо хранене от предвидените в актуализирания проект на бюджета 200 млн. лв. на 240 млн. лв., заделяне на бюджетни средства, в зависимост от възможностите, между 35 млн. лв. и 60 млн. лв. за еднократно допълнително плащане към пенсиите на пенсионерите с най-уязвим социален статус.

Синдикатите искат и увеличаване от 350 квтч. на 500 квтч. на натуралния размер, служещ за база при определяне на целевите помощи за отопление за отоплителния сезон 2013-2014 година, като необходимите допълнителни средства са изчислени на 29 млн. лв.

 КНСБ предлага и бюджетът на Националния план за действие по заетостта за тази година да бъде увеличен с 9.08 млн. лв. и да се разкрият 5240 нови работни места. Синдикатите настояват и за покриване на недостига на финансови средства за Фонд „Работна заплата” за четири структури към МЗХ. Те смятат, че трябва да се осигури необходимата субсидия за „Български пощи” ЕАД дължима за извършваната от дружеството универсална пощенска услуга.

Коментари: 0