Борисов скочи срещу визите за Западните Балкани

По думите му тези проблеми ще бъде решавани с времето

76 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви срещу влизането на визите за страните от Западните Балкани. Премиерът обясни това по време на свое изказване пред делегатите на 21-ия конгрес на Европейската  народна партия (ЕНП), предаде Фокус.

По думите на Борисов проблемите, които съществуват в тази област в момента, ще бъдат решавани с времето.

Изказването на премиера беше провокирано, след като преди седмица шест държави от Европейския съюз обявиха, че е възможно визите за пет от страните в Западните Балкани да бъдат върнати. Причината това да се случи в голямата вълна от икономически емигранди, които неоснователно искат убежище.

За този проблем сигнализираха вътрешните министри на Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Франция  и Холандия.

Засегнати от проблема с визите са държавите Албания, Македония, Босна и Херцеговина, както и Сърбия и Черна гора.

По време на речта си Борисов обяви, че в момента социалистите са обикновени популисти. Той посочи разликата, която десните правителства трябва да имат със социалистите. Премиерът обясни, че България и правителството са си поставили за цел да спазват Маастрихтските критерии и с много лишения за три години правителството е успяло да въведе критериите, които гарантират финансовата дисциплина и финансова стабилност.

Министър-председателят посочи, че към момента бюджетният дефицит на страната е 1,2%, а външният дълг на страната е 16% и България спазва всички Маастрихтски критерии.

Ако всички десни правителства започнат да спазват критериите, ще се създаде важен вододел между социалистите и десните правителства.

Призовавам бившите социалистически страни, които наскоро влязоха в Европейския съюз: нека да станем като скандинавските страни, заяви Бойко Борисов. Именно спазването на критериите  би събудило уважението на останалите държави, които премиерът нарече "големите донори”.

Борисов бе категоричен, че сегашното правителство си е наложило да харчи, колкото произвежда, считайки, че това е най-доброто, което може да остави за следващите поколения.

"Благодаря специално на ЕК и на президента Барозу, защото за три години ние увеличихме с 30 пъти усвояването на европейските фондове. Ако всички ние работим публично, прозрачно, ясно, усвояваме парите, които са ни дали, ще имаме много по-добра Европа”, каза премиерът.

Подкрепи Economic.bg