Борисов вади ГЕРБ от парламента

Партията се отказа от актуализацията на централния бюджет, заради "новата опорна точка - ГЕРБ и ДПС"

Борисов вади ГЕРБ от парламента
132 ~ 2 мин. четене

Парламентарната група на ГЕРБ няма да влиза повече в парламента. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който се проведе непосредствено след като сутринта след 9 ч стана ясно, че в залата няма кворум, защото се регистрираха едва 104 народни представители от БСП и ДПС.

Така Бойко Борисов се отказа от актуализацията на централния бюджет. Вчера народните представители проведоха над 6-часово заседание и с гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализацията на бюджета и тази на бюджета на здравната каса бе приета на първо четене. "От тук нататък отговорността е изцяло на БСП", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Аз бях преди малко за около две минути при г-н Мишо Миков като председател на БСП да ми каже какво възнамеряват да правят вследствие на техния отговор, на това, което и с нашата парламентарна група разговарях. Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка", в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС", „коалиция КТБ", понеже виждам тук Бойчев с цялото си нахалство сутринта", каза Борисов. 

„Затова ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха - категорични и ясни. Много спекулации с фискалния резерв - те от 8 не могат да вадят 4. Тогава фискалният резерв става под 4. Всичко това ще има време да го направи служебното правителство. Ако тази коалиция - БСП, ДПС и ГЕРБ бяха успешни, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко - така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца", посочи Борисов.

„Нашата отговорна, държавническа позиция, защото си спомняте преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема - партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака" и БСП", добави той.Подкрепи Economic.bg