Британски военен кораб акостира в Гибралтар

Пристигането на плавателния съд съвпада с обтегнатите напоследък отношения между Испания и Великобритания

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Британският военен кораб HMS Westminster акостира в Гибралтар. Корабът, който преди 6 дни напусна бреговете на Портсмут, Великобритания е един от общо 10 плавателни съда, които пътуват към  Средиземноморието. Там те ще вземат участие във военни тренировки, заедно със съюзници на Великобритания. Един от корабите се очаква да акостира в испанска военна база, намираща се близо до Кадиз, предаде BBC.

Пристигането на военния кораб съвпада с обтегнатите напоследък отношения между Испания и Великобритания, които са в резултат на изградения в спорни води риф. Вчера испански рибари протестираха срещу построения бетонен риф, който според тях той е ще доведе до загуби за риболовната индустрия на Испания.

В продължилите час протести взеха участие 38 испански риболовни лодки, които бяха посрещнати от полицията и военноморския флот на Гибралтар. Испанските рибари са се опитали да преодолеят направения от гибралтарските власти кордон, но не са успели. 

Гибралтар е част от Британските задморски територии от 1713 г. Испания обаче оспорва влиянието на Великобритания върху Гибралтар. Испания официално обвини, че изграденият риф е незаконен, тъй като е построен в нейни води. Испания и Гибралтар оспорват собствеността върху водите и правото на риболов в тях.

Междувременно Великобритания обвини Испания, че е нарушила европейските закони за свободно движение, след като е засилила проверките по границата с Гибралтар, което е довело до сериозни забавяния в преминаването на границата. Великобритания заплашва Испания с предприемането на съдебни мерки срещу наложените гранични проверки.

Подкрепи Economic.bg