Брюксел се готви да глоби „Газпром“ с 15 млрд. долара

Действията на Европейската комисия срещу компанията вероятно ще обтегнат отношенията между Европа и Русия, която разкритикува усилията на ЕС за засилване на конкуренцията на пазара на енергия

44 ~ 1 мин. четене

"Европейските антимонополни власти смятат да поискат от „Газпром” 15 милиарда долара за злоупотреба с доминиращото положение в Централна и Източна Европа", съобщи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния на пресконференция във Вилнюс.

Той отбеляза, че регулаторните органи, които провеждат антимонополното разследване срещу „Газпром”, вече подготвят известието за претенциите към руската компания. Алмуния припомни, че разследването се проведе в Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Еврокомисарят отказа да уточни в какъв срок ще бъдат предявени претенциите към „Газпром”, но информиран източник съобщи, че това ще бъде направено до края на 2013 г.

"Всяко предприятие трябва да спазва правилата. Подозираме „Газпром”, че е възпрепятствала доставките на газ за страни-членки от ЕС, както и диверсификацията на енергийните източници", заяви Алмуния.

През септември 2012 г. Европейската комисия започна разследване по обвинения, че руската компания може да се е възползвала от господстващото си положение на пазара, спирайки свободния приток на газ към държави-членки на Европейския съюз и че таксува некоректно потребителите си, обвързвайки цената на природния газ с тази на петрола.

Действията на Европейската комисия срещу „Газпром” вероятно ще обтегнат отношенията между Европа и Русия, която разкритикува усилията на ЕС за засилване на конкуренцията на пазара на енергия, в опит да сложи край на прекомерното разчитане на руските доставки.

От „Газпром” отхвърлиха обвиненията още след оповестяването на началото на разследването.

Подкрепи Economic.bg