Българи откриха намаляващ риска от рак продукт
Учените са заменили захарта с нискомолекулен инулин
Учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, получиха в лабораторни условия нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, съобщи „24 часа“. Разработката е отнела 5-6 години на учените.
„Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма“, обясни ректорът на вуза и ръководител на научния проект доц. Пантелей Данев.
Екипът на доц. Денев е създал технология за изтичане на инулина от кореноплодни растения – далия, пащернак, бял оман. Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. Другото приложение е в козметични кремове, като е ефектът е свежа и еластична кожа. За да стигне до пазара, продуктът трябва да мине различни клинични изпитания.