ЧЕЗ инвестира 66.8 млн. лв. в Западна България

Сумата е вложена през първите девет месеца от 2013 г.

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

ЧЕЗ е инвестирала 66,8 милиона лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през първите девет месеца от 2013 г., съобщиха от компанията. През този период ЧЕЗ подмени изцяло над 30% от кабелната си мрежа от 60 хил. км. в Западна България. Компанията вложи над 164 млн. лв. за реконструкция и изграждане на подстанции, възлови станции и трансформатори. Дружеството инвестира повече от 191 млн. лв. в подмяна на електромери и изнасяне на електромерни табла. Над 33 млн. лв. бяха вложени в съоръжения и оборудване, свързани с обслужване на клиентите.

В резултат на направените от ЧЕЗ инвестиции беше подобрено качеството на доставките. Намалени бяха технологичните загуби по мрежата от 22% до 12,77%. За периода 2009-2012 г. средната продължителност на планираните прекъсвания бе намалена с 45%, а средният им брой на клиент - с 21%. Подобна е тенденцията и при непланираните прекъсвания - съответно 41% и 24% подобрение при двата показателя. През последните 9 години към електроразпределителната мрежа бяха присъединени над 65 хил. нови потребители. Значително бе подобрено и обслужването. ЧЕЗ увеличи броя на касите в Западна България от 319 на над 330 и откри 31 центъра за обслужване на клиенти. Разработени бяха близо 100 нови услуги. Компанията създаде единен денонощен телефонен център 0700 10 010. През 2004 г. единственият начин за плащане на сметката за електроенергия беше на място. Днес компанията предлага 11 възможности за безкасово плащане - по банков път, чрез системите на ePay.bg и Icard.bg, директно през сайта на ЧЕЗ, по интернет, на банкомат или чрез мобилния телефон. 

С цел да бъде в услуга на своите клиенти в началото на 2013 г. ЧЕЗ удължи двойно срока за безлихвено плащане на сметките и въведе гъвкави схеми за разсрочване на плащанията. Създадени бяха институциите енергиен омбудсман и потребителски съвет, които имат за цел да анализират най-добрите практики и да ги внедрят в дейността на ЧЕЗ в България. В същото време, през тази година регулаторът намали два пъти цената на електроенергията на ЧЕЗ. От 5 март цената беше понижена средно със 7,17%, а от 1 август тарифите за клиентите на ЧЕЗ бяха намалени средно с 4,54%. Паралелно с понижението на цената намаля и частта от крайната цена на електроенергията, която остава в дружествата на ЧЕЗ в България. До март 2013 г. тя бе 9% от крайната цена, от 05 март 2013 г. намаля до 2,88%, а след 1 август 2013 г. представлява едва 2,49%.

От започването на работа в България в началото на 2005 г. до момента, ЧЕЗ е инвестирала в страната над 1,7 млрд. лева, което я превръща в един от най-големите инвеститори в българската енергетика. В тази сума са включени 1,1 млрд. лева инвестирани в закупуването на електроразпределителната мрежа на Западна България и ТЕЦ „Варна“, както и инвестициите за обновяване, модернизиране и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването. За девет години работа в страната компанията е вложила 685,6 милиона лева за обновяване и разширяване на мрежата и подобряване на обслужването на клиентите.

Подкрепи Economic.bg