Българите ще почиват у нас за Съединението

Цените на туристическите пакети падат с 30%

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Наблюдава се ясната тенденция българите да остават да почиват у нас. Това е така, защото цените в България не се вдигат толкова динамично, каквото е поскъпване в Турция например. У нас туристическите пакети поскъпват с около 3-4 процента годишно. Това заяви за economymagazine.bg Петър Андреев, изпълнителен директор на „Тез Тур”.

По думите му българите ще се ориентират основно към Южното Черноморие. В по-големите курорти като Златни пясъци и Слънчев бряг леглата са продадени на големите туристически компании и по тази причина там почиват основно чужденци.

Очакванията на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, са у нас през почивните дни около Националния празник, да почиват около 250 000 души. Да изкарат почивката си в чужбина са предпочели около 100 000 души, като около 82 000 българи са се насочили към Гърция.

Към морето ще се насочат тези, които предпочитат да отмарят в хотелска база, като предпочитано остава Южното Черноморие и Албена.

Около 20 000 ще изберат да почиват в планинските курорти, а около 40 процента ще са във вътрешността на страната и ще отседнат при приятели или роднини. Българите ще са насочат основно към Сандански, Гоце Делчев, градчетата от Източни Родопи и Ценгтрален Балкан.

Според Драганов най-търсени са балнео и уелнес услугите, както и предложенията „all inclusive”.

По думите му през предстоящите почивни дни цените за почивка у нас ще са с около 30 процента по-ниски.

Най-евтини ще са квартирите, като на юг цените на нощувките варират между 7 и 10 лв. на човек. Най-скъпите са по около 140 лв. на вечер на човек. Най-търсени остават предложенията, чиито цени се движат между 45 и 70 лв.

Между 120 и 380 лв. излизат 3-дневните пакети в зависимост от категорията на хотела и включените храна и услуги.

Почивка с включени процедури в Сандански, Велинград или Хисар за дните около празника струва от 300 лв. нагоре.

Цените в планинските курорти също са паднали надолу. Предпочитано е настаняването на база „all inclusive”, където цените започват от 50 лв. нагоре.

 

Информационна агенция "Икономика"

Подкрепи Economic.bg