България е държавата с най-евтин ток

От общо 27 държави в ЕС единствено в България цената е под 10 евроцента за киловатчас

256 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Електрическата енергия, която се използва от битовите абонати в България, е най-евтина в целия Европейски съюз (ЕС). Това става ясно от графика за цените през 2012 г., представена от The Economist. Според изданието през миналата година в България е плащана средна цена от 8 евроцента за киловатчас, с включени всички данъци и такси.

Данните на европейската статистическа служба Евростат за 2011 г. показват, че цената почти не се е променила за една година. Преди две години България отново е била държавата с най-евтина електроенергия за битови абонати, докато през 2009 г. в Естония електричеството е било по-евтино.

Средната за ЕС цена е малко над 17 евроцента за киловатчас. Далеч над нея е тарифата на доставчиците в Германия, Дания, Италия и най-вече в Кипър, който държи рекорда с цели 27 цента за киловатчас.

Цените са измерени в абсолютни стойности, а не според покупателната способност на населението.

Обясненията за високите цени варират за различните държави, пояснява The Economist. Те се простират от твърде протекционистичния вътрешен пазар в Италия до огромните субсидии за възобноявеми източници, които се калкулират към цената в Германия.

Подкрепи Economic.bg