България ще подкрепи руски проекти "от взаимен интерес"

Строителството на "Южен поток" и преразглеждането на АЕЦ "Белене" основни теми в разговора между Драгомир Стойнев и Анатолий Яновский

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене

България е готова да подкрепи всеки съвместен проект с Русия, ако той е от "взаимен интерес" и за двете страни. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский.

По време на срещата си двамата министри са обсъдили и развитието на проекта "Южен поток". Българската и руската страна се съгласиха, че трябва да бъде спазван предварително утвърдения график. Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени - разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.

Анатолий Яновский подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили "Южен поток" за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му. "Газопроводът е проект от изключително важно икономическо, регионално и енергийно значение", каза от своя страна Стойнев. Той подчерта и необходимостта страната ни да се съобрази с българското и европейското законодателство при изграждането на "Южен поток".  В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК.

"Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта като се спазват задълженията от международните договори на страните", добави Анатолий Яновский. По думите му както България, така и Европейският съюз (ЕС) имат интерес от реализацията на "Южен поток", защото той не само диверсифицира газовите доставки за Европа, но има и съществен принос за икономиките на България и ЕС. Прогнозите сочат, че използването на природен газ в ЕС ще се увеличава, тъй като това е екологично най-чистото гориво.

В рамките на срещата бе обсъдена и темата АЕЦ "Белене". Според Драгомир Стойнев, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта. Енергийният ни министър получи уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ "Белене" с българските партньори.

Коментари: 0