Български клъстер прогнозира бум на дронове

Безпилотниците могат да бъдат полезни за цивилни цели, казва председателят на "Автономна платформа за граждански въздушни услуги" Явор Йотов

Български клъстер прогнозира бум на дронове
552 ~ 2 мин. четене

Използването на безпилотните летящи системи (дронове) за граждански цели може да се превърне в най-бързо развиващият се бранш до 2020 г. Това заяви Явор Йотов - председател на клъстер "Автономна платформа за граждански въздушни услуги" на семинар в Добрич.

В обединението членуват фирми от София, Бургас и Русе. То има за цел да популяризира у нас използването на дроновете и да участва в изработване на регулацията на употребата им, каквато в момента липсва.

«Преди години безпилотните системи са се използвали само от военните. През последните 3-4 години обаче, в световен мащаб, има бум в развитието на тези технологии за цивилни цели», каза още Явор Йотов.

Дроновете се прилагат в различни сектори - за картографиране, въздушно видеозаснемане, откриване и наблюдение на горски пожари, наводнения, разливи и други бедствия, при които е невъзможно или опасно човешка сила да обходи засегнатите обекти.

Чрез тези системи може да се прави и инфрачервено заснемане, което не е новост например при агропроизводителите. С такъв тип платформи обаче може да се предложи много по-подробна информация за състоянието на посевите.

Гражданските безпилотни летателни апарати се използват все по-често в Европа, особено в Швеция, Франция и Великобритания. Екологията и Гражданската защита са сред най-силно заинтересованите от тези технологии.

Използването на дроновете обаче се регламентира от доста слаба регулаторна рамка, казват експертите. Прилагат се основните национални правила за безопасност, но те се различават в отделните държави и редица ключови предпазни механизми не се разглеждат по последователен начин.

Затова Еврокомисията предложи да се въведат строги стандарти за регулиране на експлоатацията на граждански безпилотни системи. Целта е да се позволи на европейската индустрия да се превърне в световен лидер на пазара на тези технологии, като в същото време се осигурят всички необходими защитни мерки.

Подкрепи Economic.bg