Български пари се представят за чужди инвестиции

В офшорни сметки по целия свят има около 32 трлн. долара, обяснява финансовият анализатор Светозар Гледачев

236 ~ 3 мин. четене

- Г-н Гледачев, коя част от българския бизнес има банкови сметки в офшорни зони? И защо?

- При всеки преход от една икономическа система към друга - в нашия случай от планова към пазарна икономика - първоначалното натрупване на капитала няма чисто потекло. В началото на 90-те години почти всички фирми не издаваха фактури, не се плащаха акцизи. Между 70% и 90% от икономиката беше в сивия сектор. Печелеха се милиони, които не се декларираха в данъчните служби. В същото време в страната се появиха и международни адвокатски кантори, които предлагаха тази толкова търсена услуга - регистриране на фирма в офшорна зона, откриване на банкова сметка там и изнасяне на парите на сигурно място. Сред първите открити от новозабогателите българи офшорки бе Кипър. По-нататък бизнесът се "разсели" и към Сейшелите, Швейцария, щата Делауер, САЩ, Антилите, Каймановите острови и т.н. Разбира се, тези територии отдавна се ползват от световния бизнес точно с тази цел - като убежище за парите.

- Правено ли е проучване колко пари са на ваканция в тези зони?

- Говорим за около 32 трилиона долара.

- И това са всъщност неприбраните, изгубените от държавите данъци?

- Не само. Освен сив бизнес, има и черен. Става въпрос за парите от рекет, наркотици, проституция, престъпления. В началото на демокрацията в България се появиха силовите групировки, а натрупаните от тях пари трябваше да се изнесат, за да се легализират. И точно това се случи. По-късно същите пари се върнаха и с тях се построиха хотели на Слънчев бряг и в Банско.

- Тоест, българските пари се върнаха под формата на чужди инвестиции?

- Точно така. Чуждите инвеститори имат български представители, които движат всичко. Истината обаче е, че българският представител е или собственикът на чуждата фирма, регистрирана в офшорка, или негов човек. Дори и в момента най-големите сделки в България се правят по тази схема. Обикновено офшорните пари при наистина крупни продажби стоят зад някоя банка, която може дори да е държавна, какъвто е случаят с ВТБ - руската държавна банка, която бе обявена за купувач на "Булгартабак холдинг".

- И все пак, коя част от бизнеса има сметки в офшорки?

- Едрата, най-едрата част, независимо дали е базирана в София, Пловдив или Варна. Тези, които имат нечестен бизнес, не се легализират с имената си. Действат под прикритие. Но има и среден клас бизнесмени, които в годините на криза, като виждат, че не могат да си плащат кредитите, сами започват да източват предприятията си. Продават оборудването, техниката и вкарват "бели пари за черни дни" в офшорни сметки. В противен случай банката ще разпродаде активите им.

- Дали, ако България обяви амнистия на капитала, той няма да се върне в страната?

- Политиците не говорят за такъв тип амнистия, а за данъчна. Има идеи да се опростят старите данъчни задължения на фирмите. Но това може да има много лош ефект. Дружествата могат да решат да не плащат данъци щом така или иначе след години държавата ще им опрости задълженията.

- А какъв е шансът българските пари, които са в чужди убежища, да се върнат тук и да заработят?

- Само един. Ако страната е сигурна, икономиката е стабилна и се вижда възможност за просперитет. Само тогава ще се върнат. И в момента може да се каже, че българската банкова система е стабилна. Изключително стабилна на фона на случващото се в други европейски държави. Въпреки това 30% от дружествата продължават да са в сивия сектор. 10% данък печалба им се виждат много.

- Докъде е процесът по разсекретяване на банковите сметки?

- САЩ бяха поискали от Швейцария подобно нещо. Най-голямата банка UBS отказа, но впоследствие се съгласи да изпълни част от исканията. В момента целият свят се променя. Сега например не можеш да отидеш в някоя от 2200-те швейцарски банки и да си откриеш сметка. Въведе се изискването това да става само с швейцарски резидент.

- Кои държави имат най-активни и силни парични потоци към свободните зони?

- Китай е на първо място. Парите, които изтичат от тази държава като сума са толкова, колкото следващите 4 страни след нея. Мексико и Русия също са в челото. Изнасянето на капитал от една държава показва степента на нейната финансова и данъчна недоразвитост.

Подкрепи Economic.bg