Българските музиканти с по-голяма печалба от авторско право

От бранша подготвят свои интернет платформи, където срещу минимални суми легално ще може да се свалят песни и филми

236 ~ 1 мин. четене

Сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор” отчете 70% увеличение на средствата, събрани като начисления за българска музика, от заведения, предаде bTV.

Събираемостта на пари към авторите безспорно се е увеличила, но сумите все още са далече от справедливите, казват от музикалния бранш. 26 000 български песни са прозвучали в медиите миналата година, което е повече от предишната, но в същото време делът на родната музика намалява.

"Увеличава се и броят на произведенията, т.е. разнообразието е много по-голямо - времетраенето може да е по-малко, но музиката, която се пуска е повече", каза Магдалина Тодорова от „Музикаутор”.

В интернет събираемостта също е повече, но все още получените пари са стотинки. И докато музиката все пак се оттласква от дъното, киното започва да дълбае дупка - над 90 на сто от всички гледани филми у нас са пиратски или свалени от торентите.

Музикалният и филмовият бранш в България подготвят свои интернет платформи, в които ще се качва продукцията им и срещу минимални суми легално ще може да се сваля и ползва.

Подкрепи Economic.bg