Българският бизнес очаква по-високи продажби на външни пазари

Прогнозите за Европа през 2014 г. са най-оптимистични от 2009 г. насам

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българският бизнес отново ще разчита на износа, за да постигне растеж. Почти половината от фирмите (49%) очакват по-високи продажби в чужбина. Значително по-скромни са прогнозите за реализираните приходи в страната догодина - отново 49% от компаниите прогнозират запазване на достигнатите нива на продажбите от 2013 г. Това сочат резултатите от проучване за бизнес климата, което БТПП извърши сред 607 фирми от цялата страна, съобщиха от Палатата. Председателят на работодателската организация Цветан Симеонов коментира, че не би могло да се очаква нарастване на вътрешното потребление с увеличението на минималната работна заплата и с обсъжданата идея, работещите на такава, да бъдат освободени от данък. Подобни мерки по-скоро биха се отразили негативно на приходите в бюджета, обясни Симеонов.

Фирмите са по-оптимистично настроени за 2014 г. Цветан Симеонов посочи, че прогнозите за Европа през 2014 г. са най-оптимистични от 2009 г. насам. По-благоприятните перспективи показват, че тежките структурни реформи в отговор на кризата започват да имат влияние в страни като Португалия, Италия и Испания. Като цяло за Европа бизнес доверието е най-високо в Литва и най-ниско в Кипър.

Съществената промяна спрямо миналогодишното изследване е, че в България се увеличава макар и умерено нивото на оптимизъм сред деловите среди за 2014 г., а негативните очаквания намаляват. Признаците за бързо възстановяване не са много, но впечатлението е, че 2014 г. се очаква да бъде по-благоприятна за бизнеса спрямо 2013 г.

Българските фирми са сред първите десет страни по оптимистични очаквания за бизнес климата, общите приходи от продажби и приходите от износ през 2014 г., каза още Цветан Симеонов.

Резултатите показват още, че през следващата година около половината от бизнеса в страната прогнозира, че ще успее да запази нивото на инвестициите и броя на служителите си, както през тази година.

Подкрепи Economic.bg