Украйна се отдръпна от Европейския съюз

Правителството се обяви и за "възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз"

172 ~ 2 мин. четене

Украйна прекъсна подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, предаде БНТ. Правителството предложи създаването на тристранна комисия по търговията, в която тя да участва с Евросъюза и Русия. Москва изрази задоволство от решението. Посещението на еврокомисаря по разширяването в Киев беше отменено в последния момент.

Внезапното охладняване на Киев към Евросъюза се случи вчера преди обед, когато украинският парламент отхвърли шест евроинтеграционни законопроекта. Те можеха да позволят на излежаващата седемгодишна присъда Юлия Тимошенко да замине на лечение в Германия.

Малко по-късно украинският кабинет нареди да бъде спрян процеса на подготовка на споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз.

Правителството се обяви и за "възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз" начело с Москва, който от няколко месеца предлага на Киев да се присъедини към него.

Русия приветства решението на Украйна, а Владимир Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев в Евросъюза. Украинската опозиция поиска оставките на президента и премиера след отдръпването на страната от Брюксел.

Самият президент Янукович, който е на посещение във Виена, заяви че Киев ще продължи да работи за своята евроинтеграция въпреки днешните решения. Украйна трябваше да подпише споразумението за асоциация на среща във Вилнюс на 28 и 29 ноември.

Според литовския държавен глава това не е невъзможно.

"До последния момент украинското правителство ще има шанс да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз", заяви Далия Грибаускайте, президент на Литва.

Икономическата причина за днешния ход на Украйна беше назована от вицепремиера на страната Юрий Бойко. По думите му държавата претърпява икономически спад и все по-големи загуби на работни места заради свиването на търговските отношения със страните от ОНД.

Решението на Украйна беше изненадващо за Брюксел.

Подкрепи Economic.bg