Българският календар е най-старият в света

Според древнобългарския календар в момента живеем в 7522 година

5030 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Древният български календар е признат от Юнеско през 1976 г. за най-старият в света. Той е създаден през 5508 г. пр. Хр., докато популярният календар на маите е едва от 9-10 век след Христа. Според древнобългарския календар в момента живеем в 7522 година, не в 2014, и това е времето на коня. Смята се, че именно от древните българи китайците са взели подредбата на животните за своя календар, пише вестник "Всеки ден".

За нашите предци годината започва от най-късния зимен ден - 21 декември, и има 365 денонощия. Едно допълнително денонощие се отчита към всяка четвърта година, което е наречено от древните българи "Ден на слънцето". В наши дни е известно като високосна година.

Календара на древните ни предци показва, че дванадесет месеца формират четири тримесечия и всеки последен месец на тримесечието има 31 денонощия, а останалите два месеца - по 30 денонощия. Всеки нов сезон започва в неделя и завършва в събота. Така тримесечието се дели на 31 денонощия, а годината - на 52. Учените от Юнеско наричат дова деление "златното българско календарно число".

Именникът на българските ханове е единственият източник, от който се черпи информация за календарната система на прабългарите. Названието прабългарски е условно, тъй като се смята, че след като се говори за български владетели, календарът вероятно е принадлежал на тях.

Коментари: 0