Пет прогнози за финансовите пазари през 2014 г.

Изминалата година бе статистически разочароваща и със слаб растеж на световната икономика, тази обаче може да върне обратно оптимизма

284 ~ 3 мин. четене

Честита Нова година! За първи път от 2008 г. насам, инвеститори, икономисти и бизнесмени казват тези думи без ирония. Изминалата година бе статистически разочароваща, със слаб растеж на световната икономика и привиден оптимизъм, пише Reuters в свой анализ на предстоящите събития на финансовите пазари през 2014 година. Ето пет предположения - някои може би пресилени, а други привидно очевидни:

1. "Четири" е новото "две"

Икономиката на САЩ ще нарасне с около 4%, доста повече от прогнозираните 2,5 до 3 процента на МВФ и редица икономисти. Логиката е проста. В последното отчетено тримесечие икономиката на САЩ вече нараства с 4,1 на сто, а частният сектор с 4,9 на сто. След края на битките около бюджета и краткосрочните лихвени проценти твърдо стабилизирани на нула, няма причина да се очаква забавяне. Ако САЩ ускори ръста си до около 4 процента, това ще окаже влияние и на глобалния растеж до 4 на сто.

2. Големите финансови тенденции на 2013 все още имат дълъг път пред себе си

Въпреки че печалбите от над 20 на сто в големите фондови пазари не могат да се повторят през тази година, цените на акциите в голямата част от света ще продължат да нарастват. А цените на облигациите ще продължават да падат. На фондовия пазар оптимизмът изглежда оправдан. Ситуацията на Wall Street показва ясни сигнали за началото на бичи пазар при глобалните акции, който ще продължи в продължение на много години.

Най-големият проблем за фондовите пазари ще бъдат по-високите лихвени проценти, тъй като 10-годишните облигации ще се повишат до най-малко 3,5%, тъй като икономиката на САЩ се ускорява. Но историята показва, че цените на фондовия пазар обикновено се вдигат заедно с повишаването на доходността на облигациите в периоди на икономическо възстановяване, при условие че краткосрочните лихвени проценти останат ниски. И за щастие за капиталови инвеститори, Федералният резерв ще запази своя ангажимент към краткосрочните лихвени проценти, колкото и да се ускорява икономиката, защото Фед вижда бързия растеж като естествен и добре дошло развитие след пет години на дълбока рецесия.

3. Европейската криза ще премине от икономиката в политиката

За съжаление европейските централни банкери имат много различен мироглед. Те виждат бързия растеж като предвестник на инфлация. Конфликтът между силен растеж и лесни пари вече се е появил във Великобритания. Той ще се превърне в основен политически проблем през 2014 г., тъй като подобряването на икономическата активност зависи изцяло от бума на имоти, който Bank of England се опитва (неуспешно) да опровергае. В резултат паундът ще продължи да укрепва, независимостта на централната банка ще бъде подложена на натиск и британската икономика ще става все по-небалансирна, генерираща най-големия в света търговски дефицит спрямо БВП. В еврозоната икономическите условия ще останат слаби поне до лятото, когато преминаването към по-експанзионистична монетарна и фискална политика ще бъде предизвикано от паника в Германия заради силните резултати на националистически и нео-фашистки партии на Евроизборите през май. В резултат на това еврото ще отслабне и южните европейски икономики най-накрая ще започнат да се възстановяват, но не и преди втората половина на годината.

4. Япония ще се застреля в крака - отново

Япония е голямата икономика, която най-вероятно ще разочарова през 2014 г.. Увеличението на данъка върху потреблението през април ще доведе до затягане на фискалната дисциплина на стойност около 2 на сто от БВП. В резултат на това Япония вероятно ще потъне отново в рецесия около второто тримесечие на годината, а фондовият пазар ще спадне рязко, въпреки че централната банка на Япония ще се опита да засили паричните стимули.

5. Развиващите се пазари ще се завърнат

С ръст от около 4 процента за САЩ и 7 до 8 на сто за Китай, развиващите се пазари могат да реализират сериозен потенциал. Инвеститорите ще осъзнаят, че повечето от тези икономики имат повече за печелене от стабилни икономически условия и по-силни цени на суровините, отколкото да губят от малко по-високи лихвени проценти. Има, разбира се, изключения. Финансовите проблеми могат да се засилят в страните с големи търговски дефицити или политически проблеми, като например Турция и може би Бразилия. От друга страна, две големи икономики могат да се справят изненадващо добре. В Русия неотдавнашното освобождаване на Михаил Ходорковски може да се окажа положителен сигнал. Ядрената сделка с Иран пък може да доведе тази потенциално динамична икономика обратно в цивилизования свят. Но това вероятно е прекалено оптимистично, дори и за новогодишна мечта, завършва Reuters.

Коментари: 0