Бум на компютърни вируси през 2012-та

Зловредният софтуер е достигнал най-високите си нива от четири години насам

7188 ~ 1 мин. четене

По данни от последния доклад на McAfee за първото тримесечие на 2012 година се наблюдава бум на разпространението на зловреден софтуер сред различните платформи. Най-голям обаче той е за платформата Android, където специалистите отчитат 1 200 процента увеличение в сравнение с 600 вируси отчетени за последното тримесечие на 2011 година, информират от Mobile-ent.

Така за началото на тази година, от McAfee са отчели над 7000 вида заплахи, идващи към потребителите на Android. Нужно е обаче да се отбележи, че по-голямата част от тези заплахи идват от приложения на трети страни, и те обикновено не са засечени в приложенията, разпространявани в официалния пазар на Android.

Като цяло, но не толкова осезаемо, се наблюдава увеличение на зловреден софтуер и за всички останали платформи.

Зловредният софтуер за компютри е достигнал най-високите си нива от четири години насам, и за Mac компютрите той се е увеличил значително. В тази връзка, Винсънт Уифър, старши вицепрезидент на McAfee Labs, заяви следното: „Всички техники използвани при десктоп машините сега се използват за създаване на вируси и за другите платформи, и най-вече за мобилните операционни системи, и за Mac.”

Подкрепи Economic.bg