ЦИК приема окончателния вид на бюлетината

Днес в комисията ще бъде подписано и споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приеме днес окончателния технически образец на бюлетината за европейските избори, както и нейната защита. Дизайнът на изборния документ бе променен с решение на парламента само преди две седмици. Промяната касае номерата за преференциален вот, които ще бъдат оградени в кръгче вместо в квадратче. Предложението дойде от ДПС с цел да не се объркват избирателите при гласуването за политическите формации и преференциално за отделни кандидати. 

Освен това днес в ЦИК, съвместно със Съвета за електронни медии, ще бъде подписано споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за европейски парламент. Кампанията официално започва от утре, петък, 25 април.

Имаме показатели, по които ще водим мониторинга през тези 30 дни на кампанията. Главното, върху което ще обърнем внимание, е да има равнопоставеност и справедливост. Предполагам, че ще има опити за възползване от факта, че участваш в парламентарен контрол и можеш да включиш теми, които да се впишат по един или друг начин в самата предизборна кампания, каза Иво Атанасов от СЕМ пред БНР.

Коментари: 0