Цеков: Няма проблем с бюджета на здравната каса

На полугодието изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е на 51%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На полугодието изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е на 51% и не виждам риск от неизпълнение до края на годината. Това каза бившият председател на Касата Пламен Цеков в ефира на bTV. Той обясни, че има превишаване на разходите с едва 25 млн. лв., които бяха дадени допълнително на някои болници. "Надзорният съвет беше досттъчно надеждно информиран за ситуацият и откъде ще се взема тези 25 млн. лв.", каза Цеков.

"Никъде не видях отчет за изпълнението на бюджета. Той трябва да се коментира в негоавата цялост, а не да се изваждат отделни парчета", коментира още бившият шеф на НЗОК. "При положение, че има 2.5 млрд. лв. за годината и са изхарчени 1.27 млрд. лв., нямам опасения. Чухме, че е пипан големият резерв на Касата. Не всичко в публичното пространство обаче отговаря на истината. Миналата година, когато влязох в НЗОК, към болниците имаше неразплатени задължения на стойност 40 млн. лв. Сега няма никакви задължения към лечебни заведения", каза Цеков.

Той обясни още, че по принцип през първото полугодие разходите на Касата са по-големи, тъй като в първите месеци на годината хоспитализацията е завишена. "Предстои ни втората половина на годината, когато намаляват разхода. Това показва традицията през последните години", каза Цеков.

По неговите думи Касата има доста резерви и противно на твърденията на здравния министър Таня Андреева, те не са пипани. "В резерва има 269 млн. лв., които не са пипнати. В параграфа за ваксините от 35 млн. лв. сме изхарчили само 2 млн. лв. Очаква се там да останат над 25 млн. лц. Тодорова има над 100 млн. лв., които са неизхарчени и Тодорова трябва да го използва там, където има нужда", каза Цеков.

Коментари: 0