„Цената“ на българския национален отбор по футбол

Какво седи зад тимовете, с които трябва да се срещнем в битката за Световното първенство в Бразилия през 2014 година, като стойност

Снимка: Антон Ковачев

След вчерашната победа на България над световния вицешампион Холандия отново на преден план са оптимизмът и надеждата, че националният ни отбор може да преодолее групите за Световното първенство в Бразилия през 2014 година. Какво обаче седи зад националните отбори като стойност под формата на цифри?

Вчерашният ни съперник има обща стойност от 320 млн. евро, или точно 10 пъти по висока стойност от нашия отбор. Момчетата на Любо Пенев са оценени на 31,95 млн. евро, като дори само единични футболисти като звездата на Арсенал Робин ван Перси, лидерът на Интер Уесли Снайдер и грешникът от Байерн Мюнхен надминават по стойност самостоятелно целия ни отбор. Последният дори може да се похвали с изпусната дузпа в продълженията на финала на шампионската лига преди няколко дни, което доведе до отпадането на отбора му на собствения им стадион. Но все пак националният ни отбор успя да пречупи домакина си с гол в 93-тата минута насред Амстердам пред 50 000 зрители.

Дали можем да очакваме нов Парк де Пренс от онази славна 93-та година? Момчетата на Любослав Пенев имат тежка задача пред себе си. Поне това показват цифрите.

Лидерът в групата ни Италия има обща стойност от 462 млн. евро. За щастие вторият отбор, с който се срещаме, струва доста по-малко, но все пак надминава отбора ни неколкократно – Дания. Дачаните са оценени на 97 млн. евро. Чехите пък са на стойност 123 млн. евро, като сред тях блести името на финалиста в Шампионска лига и победител в турнира вратар на Челси Петър Чех, който 30-годишен се оценява на 25 млн. евро.

Ако се позоваваме на цифрите, българите имат от какво да са доволни, поне спрямо последните 2 отбора в групата ни. Арменският национален тим, който в световната класация на ФИФА ни задминава с цели 50 места, струва 16 млн. евро. Непретенциозните малтийци пък са на стойност едва 3,8 млн. евро.  Футболисти като Николай Михайлов, Валери Божинов и Ивелин Попов задминават или се доближават до тази стойност.

Дали има някаква закономерност между цената на футболистите и силата на отбора им - със сигурност да. Но и със сигурност не е толкова праволинейна, което се видя и снощи.

Въпреки че мачът беше само репетиция, ние казваме голямо Благодаря от името на цяла България.

*Данните за трансферните стойности са от световния сайт за цени на играчи transfermarkt.com.

Коментари: 0