Централните банки остават водещ играч на пазара на злато

Южна Корея засилва резервите си в ценния метал

Южна Корея се завърна на пазара на злато през юли, добавяйки 16 тона към своите резерви в опит на централната банка да се възползва от падащите цени, за да натрупа заспас от кюлчета.

Централната банка заяви в четвъртък, че покупката, първата от ноември 2011 г., е част от усилията да диверсифицира портфейла си на фона на сътресенията на пазарите на суверенни дългове.

"Златото е безопасно убежище в момента и по-висока експозиция в него може да повиши качеството на нашите резерви в чуждестранна валута", каза Лий Юнг, шеф на инвестиционната стратегия в центрланата банка на Корея пред
Financial Times.

 Активността от страна на централните банки, които държат една шеста от запасите има голямо влияние върху пазара на злато. Водени от новите купувачи на пазара в Азия и Латинска Америка, централните банки миналата година купиха най-много златни кюлчето след разпадането през 1971 г. на „Златния стандарт“ на Бретън Уудс за обменните курсове(при него стойността на долара е фиксирана в злато).

Анализатори твърдят, че изкупуването от централните банки е все по-важна роля на пазара, тъй като традиционните купувачи - като азиатските потребители за бижута и западните хедж фондове - отстъпиха назад тази година. Цените на златото са паднали с 20% от рекордните 1920 долара тройунция през май.

Централната банка на Корея е закупила 56 тона от началото на годината, което я прави най-големият купувач между централните банки след Русия, които редовно разкриват техните активи. Лидерът вече притежава 70.4 тона, на стойност 2.98 млрд. долара.

Коментари: 0