ЧЕЗ отчита спад на абонати

Причината е е задължаването на фирмите, които имат обекти и са присъединени на средно напрежение, да преминат на свободния енергиен пазар от 1 октомври

3728 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

ЧЕЗ отчита лек спад на абонати, предимно в малки и средни предприятия, съобщиха от компанията. Причина затова е задължаването на фирмите, които имат обекти и са присъединени на средно напрежение, да преминат на свободния енергиен пазар от 1 октомври. Това заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал пред телевизия Bulgaria On Air. По думите му конкуренцията не е притеснителна, а нормална в рамките на този дългосрочен процес.

„До 1 октомври малките и средни фирми трябваше да преминат на свободния пазар и сами да избират доставчик на електроенергия и да договарят с него цената, на която ще я получават. Тези, които не са го направили преминават към услугите на т.нар. доставчик от последна инстанция. В момента такива са трите електроразпределителни дружества- ЧЕЗ, EVN и EON както и Националната електрическа компания“, обясни Докладал.

Докладал добави, че независимо от избора на доставчик, всеки клиент трябва да продължи да заплаща мрежови услуги, чиито цени са регулирани и не подлежат на договаряне. До момента няма данни за броя на фирмите, които са спазили задължението акционерните дружества да излязат на свободния пазар.

От електроразпределителното дружество не дават знак, че свиването на клиентите в дела на малкия и средния бизнес ще окаже голямо влияние върху разчетите им за доставки и печалба.  Експертите от ЧЕЗ смятат, че свободния пазар на доставчици е нещо нормално, имайки предвид развитието на съвременния икономически пазар.

Подкрепи Economic.bg