Чакаме норвежци за газа в Черно море 

Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с норвежкия министър-председател Йенс Столтенберг

Поканихме големите норвежки компании да участват в стартиралото вече състезание за концесия на газа в Черно море. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев след срещата си с норвежкия министър-председател Йенс Столтенберг, който е получил покана за посещение у нас.

Норвежкият газ стига до Румъния и може да бъде част от стратегията ни за енергийна диверсификация, обясни президентът. Темата е обсъждана и по време на срещата с грузинският президент Михаил Саакашвили, както и с турския държавен глава Абдула Гюл.

По време на разговора с държавния глава на съседите е обсъдено бъдещо посещение на Плевнелиев в Истанбул, както и организирането на бизнесфорум в града край Босфора.

Световните лидери са запознати с факта, че стараната ни е единствената държава, която през последните 10 г. е успяла да намали държавния си дълг от 75% до 16% и го отчитат като огромен успех, допълни Плевенлиев. Президентът подчерта за пореден път и убедеността на НАТО за общо оттегляне от Афганистан след 2014 г. Заeдно сме влезли и заедно ще излезем, подчерта той.

Гиър Хънтър от Детройт таймс подари на президента Росен Плевнелиев тениска с името на Обама върху нея. Спортната фланелка беше с номер 44, на което българският държавен глава реагира с усмивка, защото 4 е любимото му число.

На въпрос на македонската телевизия дали по време на срещата му с турския президент Абдула Гюл е повдигната темата за подкрепата на Турция за гръцкото вето срещу членството на Македония в НАТО, Плевнелиев се прояви като истински дипломат. Пожелавам ви успех и ви чакаме, потрудете се добре. Темата с разширяването обаче не беше фокус на срещата на върха в Чикаго и затова този въпрос не е обсъждан, обясни той.

Наталия Малчева, специално за Икономика от САЩ

Коментари: 0