„Червен Ленин“ – последната сделка на Березовски

Олигархът живееше във Великобритания в последните 10 години, след като изпадна в немилост пред руския лидер Владимир Путин

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Прочутата творба на поп-арт гения Анди Уорхол „Червен Ленин“ бе продадена за 110 хил. паунда от аукционна къща Christie's, предаде ВВС, като уточни, че новият собственик остава анонимен. Експертите не очакваха картината да се продаде за повече от 50 хил. паунда

Досегашният собственик на „Червен Ленин“ бе руският магнат Борис Березовски, който почина на 23 март в Лондон. Олигархът живееше във Великобритания в последните 10 години, след като изпадна в немилост пред руския лидер Владимир Путин.

Финансовата криза удари сериозно бизнеса на Березовски. По-рано през годината, той направи съкращения в компаниите си, продаде няколко имота и закри офиса си в лондонския квартал Mayfair. Особено тежко руснакът се раздели с уникален модел на Rolls-Royce от 1927 г.

„Червен Ленин“ попадна при Березовски през 1987 г. Самият магнат често е признавал, че е силно привързан към работата на Анди Уорхол, прочут и като бащата на поп-арта.

Подкрепи Economic.bg