Предлагат закон за фалита на граждани

Всеки гражданин, изпаднал в неплатежоспособност, може да иска от съда обявяването му във фалит

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Физическите лица в България да могат да обявяват фалит, когато не успяват да плащат дълговете си. Това предлага Асоциацията на ощетените от кредитори (АОК), която готви проектозакон за частния фалит, който ще представи до няколко месеца.

Идеята на АОК е да се защитят всички страни – както кредитополучателите, така и кредиторите, така че хората, изпаднали във временно финансово затруднение, да имат право и възможност да излязат от него.

Всеки гражданин, изпаднал в неплатежоспособност, може да иска от съда обявяването му във фалит. За това той трябва да докаже, че с доходите си не може едновременно да покрие минималните изисквания за издръжка на живота – неговите и на семейството му и да погасява редовно вноските си по кредита. Той обаче ще трябва да посочи и разполагаемото имущество, което подлежи на осребряване. Оценяването става след като гражданинът подаде молба в съда.

След като през миналата година Румъния прие подобен закон, България остана единствената страна в ЕС, която няма такава законова уредба.

Подкрепи Economic.bg