Честваме 166 години от рождението на Ботев

В страната ще се проведат редица инициативи в чест на известния български писател и революционер

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес се отбелязват 166 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев, който е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Той живее само 28 години, но остава в народната памет, както с поезията си, така и с революционното си дело.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в семейството на Ботьо и Иванка Ботев. Първоначално е учил в Калофер под ръководството на своя баща, а по-късно заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия. През 1876 г. се връща в родния си град и започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци. По-късно през октомври същата година заминава за Браила, Румъния, където работи словослагател при Димитър Паничков.

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". В хода на Априлското въстание Христо Ботев решава да създаде чета, на която става войвода. Той се качва от Гюргево с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. Ботев е пронизан с куршум в челото.

По традиция военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод отбелязването на рождението на поета и революционера на 6 януари в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в тържественото отбелязване на 166-та годишнина от рождението на Христо Ботев в столицата. По време на честването ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който ще се включат военнослужещи от Националната гвардейска част.

Коментари: 0