Четири достойни заместителя на кафето

Диетолог и експерт по храненето, разкрива пред Huffington Post, че най-лесният начин да намалите консумацията на кафе, е да го замените с други напитки

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова
Ако пиете повече от 3 чаши кафе на ден, то може би сте пристрастени. Даун Джаксън Блатнър, диетолог и експерт по храненето, разкрива пред Huffington Post, че най-лесният начин да намалите консумацията на кафе, е да го замените с други напитки.

Много е изписано за благоприятното влияние на кафето върху човешкия организъм. Една чаша от любимата на много хора напитка сутрин е източник на антиоксиданти - молекули, които засилват имунната система и предпазват от вируси. Кафето има ободряващ ефект, и в разумни дози засилва вниманието на човек.

Консумацията на големи количества кафе обаче води до пристрастяване и има негативни ефекти върху здравето на хората. Повече от три чаши кафе на ден водят до повишено безпокойство, стрес и недоспиване. Това от своя страна намалява работоспособността на човек.

Според Блатнър предлага 4 здравословни напитки, които достойно могат да заместят кафето.

Кафе от корен на глухарче

Богато е на витамини и действа благоприятно при стомашни проблеми. Не съдържа кофеин, но за сметка на това има вкус, наподобяващ този на истинското кафе.

Кафе от корен на цикория

Има аромат на истинско кафе, но не съдържа кофеин. Много популярно е в Индия, някои части на Азия и Южна Африка. В България може да се намери в големите магазини.

Пшенични кълнове

Смятани са за изключително полезни. Те спомагат за по-доброто храносмилане и кръвообращение. Могат да се намерят в големите магазини.

Йерба Мате

Традиционен за Южна Америка чай. Има ниско съдържание на кофеин и е богат на антиоксиданти.
Подкрепи Economic.bg