Lenovo със силен скок в продажбите на мобилни устройства

Китайският производител успя да пласира повече телефони и таблети от персонални компютри за тримесечието до края на юни

3629 ~ 1 мин. четене

Най-големият производител на компютри в света Lenovo е продал повече мобилни устройства отколко персонални компютри за трмесечието до края на юни, съобщава Financial Times. Китайската компания се опитва да навлезе рязко в пазара за смартфони и таблети.

През отчетния период нетната печалба на Lenovo е нараснала с 23% до 173,9 млн. долара. За сравнение, година по-рано същият показател беше 141,4 милиона долара. Финансовите резултати изненадаха приятно анализаторите.

Представители на компанията заявиха, че те, както и останалите големи производители на компютърна техника, също отбелязват спад в търсенето на персонални компютри по целия свят, но той е бил компенсиран за сметка на разширяването на нейното присъствие в сегмента на таблетите и смартфоните.

Общите приходи на производителя във всички сегменти са се увеличили с 9,7% до 8,79 млрд. долара, като прогнозата на анализаторите за този показател беше 8,49 милиарда долара.

По данни на Gartner, през второто тримесечие Lenovo е съкратила продажбите на персонални компютри с 0,6% спрямо миналата година и сега държи 16,7% от пазара, следвана от Hewlett-Pacard с пазарен дял от 16,3 процента. За същия период Lenovo на практика е удвоила продажбите си на смартфони, като през отчетното тримесечие е успяла да реализира 11,4 милиона броя.

От компанията добавиха още, че планират до края на годината да извършат няколко значителни поглъщания в областта на компютрите и смартфоните.  Представители на Lenovo отказаха да коментират слуховете за евентуално закупуване на сървърния бизнес на IBM, както и възможността за сделка с канадския производител BlackBerry.

Подкрепи Economic.bg