Chevron ще проучва залежите на шистов газ в Черно море

Петролният гигант ще може да извършва „контролирани експлозии” на дълбочина между 10 и 15 метра в район от около 1800 кв. км

172 ~ 1 мин. четене

Американският петролен гигант Chevron получи разрешение за проучване на залежи от шистов газ по Черноморското крайбрежие на Румъния, съобщи румънското министерство на околната среда, цитирано от АFP.

"Агенцията за защита на околната среда в Констанца, югоизточна Румъния, издаде разрешителни за сеизмични проучвания в Костинешти и Вама Веке (Иланлък)", се казва в изявлението на ведомството.

Chevron ще може да извършва „контролирани експлозии” на дълбочина между 10 и 15 метра в район от около 1800 кв. км. През януари компанията получи сертификати за райониране в източния румънски регион Барлад.

Добивът на шистов газ разбуни духовете в много страни по света. Вследствие на това техниката "фракинг" бе забранена в редица страни, включително Франция и България.

Село Вама Веке, известно още като Иланлък, се намира край границата с България и Черно море. Между него и българското село Дуранкулак се намира граничният пункт по път Е87. 

Подкрепи Economic.bg