Chevron ще търси шистов газ в Източна Румъния

Агенцията за опазване на околната среда е издала разрешително на американската компания да изгради сондажен кладенец в окръг Васлуй

Американският петролен гигант Chevron e получил разрешително за търсене на шистов газ в Източна Румъния, съобщава АФП, позовавайки се на румънската агенция опазване на околната среда. Агенцията е издала разрешително на американската компания да изгради сондажен кладенец в окръг Васлуй.

"Агенцията е издала екологично разрешително на Chevron за изграждане на кладенци", съобщават от там. Документът ще позволи на Chevron да извършва дейността си в три села в местността, която е известна с висока бедност. Разрешително бе издадено въпреки масовите протести срещу добива на шистов газ в Румъния. През май компанията получи разрешение за проучване на шистов газ на Черноморското крайбрежие на Румъния.

В страната хиляди хора излязоха по улиците през последните няколко месеца, за да протестират срещу добиването на шистов газ. В България темата също предизвиква спорове. Използваната техника, хидравлична фракция или фракинг, е забранена във Франция и у нас.

През миналата година лявоцентристката коалиция в Румъния, която е на власт от май 2012 година, атакува решнието на предишното правилтелство да се предостави на Chevron и други групи петролни гиганти разрешения за проучване на шистов газ. Премиерът Виктор Понта обаче промени решението си тази година, заявявайки, че е "за" проучването на ресурса.

Коментари: 0